ΚΟΡΔΕΛΕΣ ΣΤΗΝ ΚΙΘΑΡΑ ΜΟΥ: Η ιστορία των ζακυνθινών καντάδων – Α’ Κύκλος

Σειρές Ντοκιμαντέρ

ΚΟΡΔΕΛΕΣ ΣΤΗΝ ΚΙΘΑΡΑ ΜΟΥ: Η ιστορία των ζακυνθινών καντάδων

1ος Κύκλος

Η νέα σειρά ντοκιμαντέρ της εταιρείας μας για το συνδρομητικό κανάλι της COSMOTE TV!

Η ιδέα του ντοκιμαντέρ στηρίζεται στην ιστορική διαδρομή της μουσικής κουλτούρας της Ζακύνθου. Η μουσική και το τραγούδι παραμένουν να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των Ζακυνθινών καθώς μέσω αυτών εκφράζονται όλα τα συναισθήματα χαράς ή λύπης. Ανάμεσα στα τέσσερα είδη της μουσικής του νησιού, εκκλησιαστική, δημοτική, αρέκιες και καντάδες, το ντοκιμαντέρ θα εστιάσει στα δύο τελευταία καθώς είναι αυτά που ακόμα και στις ημέρες μας συνεχίζουν να μαγνητίζουν το αυτί του αποδέκτη.

Το ντοκιμαντέρ θα ταξιδέψει στον χρόνο. Από την εποχή που οι μουσικάντηδες του νησιού κρατώντας ανά χείρας τις κιθάρες τους, τριγύριζαν στα καντούνια τραγουδώντας και συντροφεύοντας τους κατοίκους, μέχρι τις μέρες μας που η ίδια μουσική, τα ίδια τραγούδια και η ίδια κουλτούρα παραμένουν να αντηχούν εύηχα σε παραδοσιακά ταβερνάκια σ’ ολόκληρη τη Ζάκυνθο. Από τότε που η ερωτική εξομολόγηση γινόταν μέσα από νότες κάτω από μπαλκόνια και μέσα στις γραφικές καμάρες του νησιού, μέχρι σήμερα που ο έρωτας των ντόπιων παραμένει να φωλιάζει σε κιθαρίσματα και στιχάκια…

… Οι στίχοι των καντάδων αντικατοπτρίζουν με σαφήνεια την απλότητα της καθημερινότητας των νησιωτών ενώ παράλληλα είναι μπολιασμένοι με συναισθήματα αγάπης και φροντίδας προς το γυναικείο φύλο. Στον αντίποδα, η μελωδία τους έχει χαρακτηριστεί ως γλυκιά και νοσταλγική προκαλώντας μέχρι και σήμερα ιδιαίτερη συγκίνηση. Τα μουσικά όργανα της κιθάρας και του μαντολίνου έχουν την τιμητική τους στις καντάδες και τις αρέκιες ενώ παράλληλα εδραίωσαν το συγκεκριμένο είδος μουσικής και το έχρισαν ως το πλέον αγαπημένο τόσο στους ντόπιους κατοίκους όσο και στους άφθονους επισκέπτες του νησιού. Τέλος, το μουσικό αίσθημα του ζακυνθινού λαού αναδεικνύει με ρομαντισμό τα άνθη του νησιού, τις ακρογιαλιές, την πλούσια βλάστηση καθώς και τη γαλήνη της Ζακύνθου.

Όλα τα παραπάνω συνέθεσαν την «Επτανησιακή Μουσική Σχολή», σύγχρονοι εκπρόσωποι της οποίας συμμετέχουν στο ντοκιμαντέρ μέσα από δικές τους μαρτυρίες, αναμνήσεις και σχόλια, ενισχύοντας την αναμφισβήτητα ζωντανή μουσική παράδοση, η οποία παραμένει να αναπνέει υπερήφανη ανάμεσα σε καθετί σύγχρονο.

Συμμετέχουν οι ζακυνθινοί κανταδόροι (Με σειρά εμφάνισης): Γιάννης, Αλέξανδρος και Χάρης Αμανατίδης – Γιώργος Καίσαρας Λογοθέτης – Διονύσης Πυριόχος – Νίκος Μυλωνάς – Διονύσης Σούρμπης – Άρης Ξένος – Ανδρέας Σταμίρης – Θοδωρής Λειβαδάς – Διονύσης Φλάμπουρας Σαψών – Νίκος και Σπύρος Σταμίρης (αρέκιες) – Παναγιώτης Μαρίνος (αρέκιες) – Διονύσης Κοργιανίτης (αρέκιες)

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ: 50′

ΕΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: 2020 – 2021

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ 1ου κύκλου: 4

_______

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 1

ΣΥΝΟΨΗ

Στο πρώτο επεισόδιο ταξιδεύουμε στο Ιόνιο και πληροφορούμαστε τις λαϊκές μορφές της επτανησιακής μουσικής, την τετράφωνη καντάδα, την κεφαλλονίτικη αριέτα, τη ζακυνθινή σερενάτα και την αρέκια. Βολτάρουμε στη Χώρα της Ζακύνθου και παίρνουμε μια πρώτη γεύση απ’ τα κάλλη του νησιού. Στη συνέχεια διασχίζουμε τον Βασιλικό και φτάνουμε στην ταβέρνα «Ο Αδερφός του Κώστα», μια από τις πιο παλιές ταβέρνες του νησιού που διατηρεί ψηλά τον πήχη της παραδοσιακής μουσικής με άφθονες καντάδες να αντιλαλούν στη γραφική της ατμόσφαιρα. Εκεί συναντούμε τον Γιάννη Αμανατίδη, παλιό μουσικάντη του νησιού, που έχει να μας αφηγηθεί πληθώρα ιστοριών. Χορτασμένοι από εύηχα ακούσματα που μας ταξίδεψαν στον χρόνο αφήνουμε πίσω μας τον Βασιλικό και περιπλανούμαστε ξανά στο κέντρο της Ζακύνθου. Μέσα στα στενά της, τα καντούνια όπως τα λένε ακόμα οι ντόπιοι, ο σύγχρονος πολιτισμός συναντά φιλικά την παράδοση. Βολτάρουμε στον πεζόδρομο της Αλέξανδρου Ρώμα και φτάνουμε στην ταβέρνα «Αλλοτινό», όπου τρία νέα παλικάρια, ο Διονύσης Πυριόχος, ο Νίκος Μυλωνάς και ο Διονύσης Σούρμπης έχοντας αγκαλιά κιθάρα και μαντολίνο μας συνεπαίρνουν στα μελωδικά τους ταξίδια. Τέλος, θέλοντας να συνενώσουμε τον παρελθόντα χρόνο με τον παρόντα, οι τρεις νεαροί μουσικάντηδες του νησιού, μας οδηγούν μέσω της «κοντής» στον Ι.Ν της Πικριδιώτισσας κι εκεί λαμβάνει χώρα μια σύγχρονη καντάδα σαν κάποτε…

______

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 2

ΣΥΝΟΨΗ

Στο σημερινό επεισόδιο πληροφορούμαστε στην ιστορία της καντάδας, τον τρόπο που αυτή λάμβανε χώρα στα παλαιότερα χρόνια αλλά και το πώς επιβιώνει σήμερα. Παράλληλα, ιστορίες από παλιές καντάδες έρχονται στο φως. Στη Ζάκυνθο, ιδίως πριν από τον καταστροφικό σεισμό του 1953, ήταν σύνηθες φαινόμενο οι μουσικάντηδες του νησιού να βγαίνουν στα καντούνια της Χώρας βολτάροντας και τραγουδώντας. Στις παραδοσιακές καμάρες ή και στα μπαλκόνια των χαμηλών σπιτιών έβγαιναν οι κάτοικοι του νησιού και είτε απολάμβαναν τις μελωδίες είτε έκαναν λίγο σιγόντο, μια και οι στίχοι τους ήταν ιδιαιτέρως οικείοι. Στίχοι που εξυμνούν τον έρωτα, την αγάπη, το πάθος! Μετά τον σεισμό τα πράγματα άλλαξαν αισθητά. Η μουσική του νησιού δέχτηκε μεγάλο πλήγμα, ωστόσο απέδειξε πως αντέχει τις δοκιμασίες των καιρών και των καταστάσεων και κατάφερε να επιβιώσει αν και ελαφρώς παραλλαγμένη εξαιτίας ποικίλων επιρροών. Μία από τις πιο εμβληματικές φιγούρες της ζακυνθινής μουσικής ήταν αυτή του Δημήτρη Λάγιου. Στο ίδιο επεισόδιο μαθαίνουμε για την προσωπικότητά του, τη σπουδαία δράση του και το έργο που άφησε ως παρακαταθήκη στους νεώτερους. Τέλος, στην ξακουστή πλατεία του εθνικού μας ποιητή, του Διονυσίου Σολωμού, συναντούμε την ταβέρνα «Αλέκτωρ». Ανάμεσα σε πλήθος τουριστών ακούμε εύηχες μελωδίες από τους Θοδωρή Λειβαδά, Ανδρέα Σταμίρη και Διονύση Φλάμπουρα Σαψών. Οι ίδιοι μας εξηγούν πώς διδάσκονται τα νέα παιδιά την παραδοσιακή μουσική, πώς γίνονται σήμερα καντάδες αλλά και γιατί οι ξένοι αγαπούν αυτό το είδος της μουσικής.

_______

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 3

ΣΥΝΟΨΗ

Στο σημερινό επεισόδιο επισκεπτόμαστε την ταβέρνα «Μαλάνος», μια από τις παλαιότερες ταβέρνες του νησιού που επιμένει «μουσικά». Πέντε χαρακτηριστικές φωνές μάς συστήνουν μ’ ένα ιδιαίτερο μουσικό είδος της Ζακύνθου, την αρέκια. Πρόκειται για τετράφωνο, λαϊκό τραγούδι, γνήσιο δημιούργημα αλλά και έκφραση της λαϊκής μούσας, καμιά φορά και της λόγιας ποίησης. Η έννοια της βαρκαρόλας στη Ζάκυνθο είναι ξακουστή. Θέλουμε λοιπόν να τη φέρουμε πιο κοντά στον θεατή. Παλαιότερα πολλοί ήταν αυτοί που επιβιβάζονταν σε μια βάρκα και έχοντας αγκαλιά κιθάρες και μαντολίνα δραπέτευαν στα ανοιχτά τραγουδώντας υπό τη σκιά του ολόγιομου φεγγαριού. Θέλοντας να οικειοποιήσουμε το όλο θέαμα στον σύγχρονο θεατή επιβιβαζόμαστε σ’ ένα πλοιάριο και καταμεσής του λιμανιού, συντροφιά με τρία νέα καλλίφωνα παιδιά. Μας χαρίζουν εύηχες μελωδίες ενώ πάνω στα κύματα ξεχύνονται οι νότες από θρυλικά τραγούδια που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία.

_______

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 4

ΣΥΝΟΨΗ

Στο τελευταίο επεισόδιο του Α’ Κύκλου γίνεται ειδικά μνεία στην Επτανησιακή Μουσική Σχολή καθώς και στον ιδρυτή της, τον Νικόλαο Μάντζαρο. Αναφέρονται αναλυτικά οι δύο γενιές της καθώς και τα τρανά έργα των σπουδαίων συνθετών της, όπως η μελοποίηση του εθνικού μας ύμνου. Στη συνέχεια, βολτάρουμε στα καντούνια και στην παραλιακή οδό της Χώρας της Ζακύνθου τερματίζοντας στην ταβέρνα «Βαρκαρόλα». Εκεί ο Χάρης Αμανατίδης και ο Γιώργος Καίσαρας Λογοθέτης μάς ταξιδεύουν μουσικά με παραδοσιακά ακούσματα ενώ μοιράζονται μαζί μας την ιστορία πολλών τραγουδιών που επιβιώνουν χάρη στην αγάπη των σύγχρονων μουσικών για τη ζακυνθινή μουσική τέχνη. Τέλος, γίνεται ειδική μνεία στην πλέον ξακουστή επτανησιακή καντάδα που έχει υπερβεί τα εγχώρια σύνορα και έχει αντηχήσει σε πολλές χώρες του εξωτερικού, την καντάδα «Απόψε την κιθάρα μου».

_______

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Γιώργος Πελετίδης

Έρευνα/ Σενάριο / Αφήγηση: Κυριάκος Κουζούμης

Δ/νση Παραγωγής: Πολυξένη Κουσινιώρη

Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα

_______

TEASER TRAILER

OFFICIAL TRAILER 2021

Official Movie Clip “Οι Καντάδες”

Movie Stills